top of page

ROBOTCHIRURGIE

Robotchirurgie is minimaal invasieve chirurgie waarbij een kijkoperatie wordt uitgevoerd met behulp van een Da Vinci-operatierobot. De chirurg zit achter de console, waar hij een driedimensioneel beeld heeft van het operatiegebied. De instrumenten in het lichaam van de patiënten worden vastgehouden door de operatierobot. Met joysticks maakt de chirurg virtuele bewegingen, waarmee hij de instrumenten in het lichaam van de patiënt aanstuurt.

 

De algemene voordelen van robotchirurgie:

 

Kleinere littekens, minder bloedverlies, sneller herstel, korter ziekenhuisverblijf.

Beter zicht op het operatiegebied door een superieur HD 3-dimensioneel beeld.

Meer handigheid en precisie door fijnere instrumenten, meer flexibiliteit en een vastere hand.

Ruime ervaring en expertise:

 

Al in 2001 introduceerde het OLV Ziekenhuis, als één van de eerste centra in ons land, robotchirurgie in de urologie. Het prostaatcentrum heeft vandaag een ruime ervaring en een grote expertise, die internationaal erkend worden.

De dienst urologie OLV is tevens nauw verbonden met 's werelds grootste opleidingscentrum robotchirurgie, ORSI academie. Dit werd gesticht door huidig CEO en tevens diensthoofd van de dienst urologie, prof. dr. Alex Mottrie.

 

Het OLV ziekenhuis Aalst – Asse – Ninove werd op 16 november 2015 officieel door ERUS European (Robotic Urologic Society) erkend als opleidingscentrum voor robotchirurgie.

Foto 3-03-2021 om 20.56.jpg
bottom of page